Arvonlisäveron yleinen verokanta nousi
ALV-kannan nousu 24 %:sta 25,5 %:iin vaikuttaa niihin tavaroihin ja palveluihin, jotka luovutetaan ostajalle 1.9.2024 alkaen. Laskun päiväys ei ole ratkaisevaa. Jos siis tavara on kuljetettu asiakkaalle elokuussa, mutta lasku laaditaan vasta syyskuussa, voidaan käyttää verokantana 24 %.
Palveluissa arvonlisävero määräytyy samoin periaattein, mutta tulee ottaa huomioon, mikä on se palvelukokonaisuus, mikä asiakkaalle luovutetaan. Jos palvelu laskutetaan erissä, palvelu on luovutettu asiakkaalle vasta kun palvelukokonaisuus on valmis.
Esimerkiksi maalausurakka voidaan laskuttaa kolmessa erässä niin että ensimmäinen erä maksetaan, kun tilaus tehdään, toinen erä kun työ alkaa, ja kolmas erä kun työ on valmis. Tällöin kaksi ensimmäistä erää ovat ennakkomaksuja. Ennakkomaksun arvonlisävero määräytyy maksupäivän mukaan. Jos työ on maksettu kokonaan elokuun puolella, voidaan käyttää alhaisempaa 24 %:n verokantaa.
Jatkuvissa suorituksissa kuten vuokrat, vero määräytyy vuokrakauden mukaan. Kun vuokrakausi on kuukausi, syyskuusta alkaen veron määrä on 25,5 %. Jos vuokrakausi on vuosi, mutta suorituksia maksetaan erissä, sovelletaan ennakkomaksun verokäsittelyä, ja ennen syyskuuta maksetut vuokrat menevät 24 %:n mukaan ja syyskuusta alkaen 25,5 %. Jos vuokra maksetaan kerralla koko vuodelta vuoden lopussa, käytetään laskussa korkeampaa prosenttia 25,5 %. Etukäteen maksettuna vuosivuokra on voitu laskuttaa 24 %:lla, jos maksu on tapahtunut elokuun loppuun mennessä.
Myynnin oikaisut kuten hyvityslaskut ja luottotappiot käsitellään samalla alv-kannalla, jolla ne on aikaisemmin veloitettu. Tämä tarkoittaa sitä, että verokanta 24 % saattaa esiintyä kirjanpidossa vielä pitkään.
Eri laskutus- ja kirjanpitojärjestelmät toimivat eri lailla. Useimmissa ohjelmistoissa oletusverokanta on syyskuusta alkaen 25,5 %. Jos laskuja tehdään kopioimalla saman asiakkaan edellinen lasku, verokanta saatetaan joutua muuttamaan laskulle manuaalisesti. Jos samalle laskulle tulee laskutettavaksi molempien verokantojen tavaroita tai palveluja, on useimmissa ohjelmistoissa mahdollista käsitellä eri verokannat eri riveillä. Laskuja laadittaessa on syytä tarkistaa, että arvonlisäveron verokanta tulostuu järjestelmästä laskulle oikein.
Mikäli ostaja huomaa, että hänen saamassaan laskussa käytetään väärää alv-kantaa, tulee olla yhteydessä laskuttajaan ja pyytää korjattu lasku.
Kohonnut arvonlisäverokanta on laskujen lisäksi muistettava muuttaa myös tarjouksiin, tilauksiin ja tilausvahvistuksiin.
Kirsti Yli-Halla
Tax Manager
010 3472 938
Kirjoittaja Kirsti Yli-Halla työskentelee TietoAkseli Groupissa veroasiantuntijana. Hänellä on liki 30 vuoden monipuolinen kokemus verotuksen asiantuntijatehtävistä niin yksityiseltä sektorilta kuin Verohallinnostakin.
Herättääkö arvonlisäverokannan muutos kysymyksiä? Ota rohkeasti yhteyttä TietoAkselin asiantuntijoihin – autamme mielellämme!