Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Arvonlisäverotus muuttuu jälleen

Kun edelliseen alv-korotukseen on juuri ehditty sopeutua, uusi muutos on tulossa 1.1.2025 alkaen.

Verokanta nousee

Aikaisemmin 10 %:n alv-kannan tuotteita ja palveluja siirretään verotettavaksi 14 %:n arvonlisäverolla. Korotus koskee mm. kirjoja, lääkkeitä, liikunta- ja majoituspalveluja, matkalippuja, taksipalveluja sekä erilaisia pääsylippuja kulttuuri-, urheilu- ja viihdetilaisuuksiin sekä huvipuistoihin. Sanoma- ja aikakauslehdet pysyvät edelleen alennetun 10 prosentin arvonlisäveron piirissä.

Lisäksi on valmisteilla toinen arvonlisäveron korotus 1.6.2025 alkaen. Se kohdistuisi pienempään tuoteryhmään: makeisten ja suklaan arvonlisäveroa ollaan korottamassa elintarvikkeisiin sovellettavan 14 % sijasta yleisen verokannan 25,5 % mukaiseksi.

Verokanta laskee

Muutoksia tapahtuu myös toiseen suuntaan. Kuukautissuojat, inkontinenssisuojat ja lasten vaipat siirrettäisiin vuoden 2025 alusta nykyisestä yleisen verokannan 25,5 % piiristä alennetun 14 % verokannan piiriin.

Mitä verokantaa sovelletaan?

Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, onko tavara toimitettu asiakkaalle tai palvelu suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2025. Laskun maksaminen ei vaikuta sovellettavaan verokantaan. Jos 10 % verokannan piirissä oleva tavara tai palvelu luovutetaan ostajalle viimeistään 31.12.2024, sovellettava verokanta on 10 %, vaikka ostaja maksaisi tavaran vuoden 2025 puolella.

Jos tavaran tai palvelun myynnistä on saatu maksu ennakkoon, ennen arvonlisäverokannan muutosta, ennakkomaksuun sovellettava verokanta määräytyy vuoden 2024 mukaan.

Jatkuvaluonteisiin palveluihin kuten kuukausittain maksettaviin matkalippuihin tai kuntosalijäsenyyksiin muutos vaikuttaa siten, että tammikuusta lähtien peritään 14 % arvonlisävero. Jos maksuja maksaa etukäteen joulukuussa, vero on 10 %.

Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu

Alarajahuojennus on verohelpotus sellaisille arvonlisäverovelvollisille yrityksille, joiden vuosittainen liikevaihto jää alle 30 000 euron. Arvonlisäveroa on tällöin voinut hakea verottajalta takaisin. Tämä mahdollisuus on vielä vuoden 2024 verotuksessa. Tiedot huojennusta varten annetaan vuoden 2024 viimeisen verokauden alv-ilmoituksella. Vuoden 2025 alusta huojennus poistuu ja pienetkin yritykset joutuvat maksamaan arvonlisäveron täysimääräisesti.

Alv-velvollisuuden alaraja nousee

Yrityksen ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, jos liiketoiminta on vähäistä. Nykyisin vähäisenä pidetään alle 15 000 euron liikevaihtoa. Vuonna 2025 raja nousee 20 000 euroon. Jos liikevaihto jää tämän alle, yrityksellä ei ole velvollisuutta rekisteröityä alv-rekisteriin eikä maksaa tuloistaan arvonlisäveroa. Liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan jatkossa aina kalenterivuotta riippumatta yrityksen tilikaudesta.

Yritys voi kuitenkin hakeutua vapaaehtoisesti alv-velvolliseksi, vaikka liikevaihto jäisi edellä mainittuun vähäiseen määrään eli alle 20 000 euroa. Rekisteröinti mahdollistaa alv-vähennysten tekemisen. Toiminnan pitää kuitenkin olla muodoltaan liiketoimintaa, sillä pelkästään alv-palautusten saamiseksi ei voi rekisteröityä.

Jos arvonlisäveron alaraja täyttyy kesken tilikauden, yrityksen tulee itse huomata asia ja rekisteröityä alv-velvolliseksi. Tämän jälkeen myynnistä tulee tilittää arvonlisävero ja myyntilaskuissa tulee olla siitä maininta. Nykyisin arvonlisäveroa on tällaisessa tilanteessa pitänyt maksaa takautuvasti koko tilikauden myynnistä, mutta jatkossa arvonlisäveroa maksetaan vasta, kun 20 000 euron liikevaihtoraja ylittyy.

Muutos tarkoittaa myös sitä, että ennen rekisteröitymistä tehtävistä ostoista ei saa alv-vähennystä. Tämän vuoksi yrityksen kannattaa seurata tarkkaan liikevaihdon kertymistä, ja hakeutua ajoissa rekisteriin, ettei käy niin että tuloista maksetaan arvonlisävero täysimääräisesti, mutta aikaisemmin tehdyt hankinnat jäisivät vähennysten ulkopuolelle.

TietoAkseli - Kirsti Yli-Halla

Kirsti Yli-Halla

Tax Manager

010 3472 938

 

Kirjoittaja Kirsti Yli-Halla työskentelee TietoAkseli Groupissa veroasiantuntijana. Hänellä on liki 30 vuoden monipuolinen kokemus verotuksen asiantuntijatehtävistä niin yksityiseltä sektorilta kuin Verohallinnostakin.


TietoAkselin asiantuntijat auttavat mielellään myös verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä!

Soita 010 3472 898 Lähetä sähköpostia