Yrittäjän ja yritysvarallisuuden turvaaminen
Pidimme elokuussa webinaarin Eversheds Asianajotoimiston asianajajan Taru Hyvärisen kanssa liittyen yritysvarallisuuden ja yrittäjän omaisuuden turvaamiseen. Saimme runsaasti kiitosta ajankohtaisesta ja selkeästä esityksestä ja koska aihe on tärkeä ja ajankohtainen, niin siitä muistutuksena yrittäjätuttuni tarina:
Jussi perusti aikanaan yrityksen ja kovalla työllä saikin sen vuosien saatossa hyvin menestymään. Kaikki oli elämässä hyvin, lapset kasvoivat ja rouva oli tyytyväinen, kun yrityselämältä jäi perhe-elämällekin nyt mukavasti aikaa alkuvaiheen ylipitkien työpäivien jälkeen. Jussi oli hajauttanut yrityksen omistusta kahdelle lapselleen vuosien saatossa ja tehnyt samalla verosuunnittelua perintäverojen suhteen, sillä ikää tuli lisää niin kuin vääjäämättömästi käy itse kullekin. Jussin äitikin kuoli pitkän elämän elettyään, isä oli kuollut jo aiemmin. Jussi sai osansa perinnöstä mm. kesämökin isohkon järven rannalta.
”Maalistahan tämä vain on…”
Rouvan kanssa ei enää ollut mennyt niin hyvin lasten lennettyä pesästä, joten nyt tämä ilmoittikin haluavansa erota. Jussi koitti asiasta keskustella, mutta ammattiapukaan ei auttanut. Ero tuli ja sen jälkeen Jussi sai huomata, että kalliiksi käy pesän jakaminen. Koska avioehtoa ei ollut, kuului yhteiseen omaisuuteen Jussin osuus yrityksen osakkeista ja perinnöksi saatu kesämökki muun yhteisen varallisuuden lisäksi. Rouvalla ei sanottavasti ollut omaa omaisuutta, joten Jussi joutui maksamaan tasinkoa ja lunastamaan puolet omistamistaan yritysosakkeista takaisin rouvaltaan käyvällä hinnalla, joka oli yrityksen menestyksen myötä jo melkoinen. Samoin perinnöksi saatu kesämökki meni myyntiin, jotta Jussi sai rouvalleen tasingon maksettua. ”Maallistahan tämä vain on” tuumasi Jussi pitkin hampain ja vannoi, ettei ikinä mene enää naimisiin ainakaan ilman avioehtoa.
”Eikä tässä vielä kaikki…”
Välillä elämä koettelee tosissaan, sillä ei tässä vielä kaikki: Jussilla oli kaksi poikaa, jotka olivat halukkaita jatkamaan yritystä ja sen vuoksi osakeomistusta oli jo menneinä vuosina jaettu siten, että Jussi omisti nyt puolet ja pojat kumpikin neljännesosan. Elämä ei aina ole reilua ja kävi niin, että toinen pojista menehtyi ilman omaa perhettä ja jälkeläisiä. Tässähän tapauksessa isä ja äiti perivät lapsensa, joten taas entinen rouva sai puolet lapsensa jälkeen niitä samoja osakkeita, jotka Jussi jo kerran oli lunastanut samalta henkilöltä itselleen. Ja arvata saattaa: taas oli hinta noussut yrityksen menestymisen myötä.
Jussi alkoi olla jo epätoivoinen ja kävimme keskustelun siitä, millä vastaava estetään. Tässä muutama vinkki:
- Osakassopimus aivan ehdoton, jos omistajia on osakeyhtiössä enemmän kuin yksi niin kuin Jussilla oli
- Osakassopimukseen otetaan avioehtoklausuuli, jonka mukaan jokainen omistaja laatii puolisonsa kanssa avioehdon, jolla yritysvarallisuus eli osakkeet jätetään aviolainsäädännön ulkopuolelle
- Yhtiöjärjestykseen laaditaan oikeanlainen lunastuslauseke eli vain nykyiset osakkeenomistajat ja/tai yritys voivat lunastaa osakkeita itselleen
- Testamentti laaditaan ajoissa ja siinä rajataan lasten puolisoiden oikeus pois yrityksen osakkeisiin (tämän lisäksi tulee olla avioehto) ja oman entisen puolison oikeus lapsen perimään yritysvarallisuuteen liittyen
- Lisäksi laadittiin edunvalvontavaltuutus, jolla Jussi valtuutti elossa olevan poikansa hoitamaan yritystä, jos Jussille sattuisi jotakin ja lääkäri toteaisi hänet oikeustoimikelvottomaksi (valtuutus tehtiin keskinäisenä).
Lisäksi jos edesmenneellä pojalla olisi ollut testamentti olemassa, se olisi pelastanut osakkeet esim. Jussille tai vain toiselle veljelle, jolloin perintöveroa ei olisi tarvinnut maksaa kahteen kertaan. Mitä tästä opimme: asiat kannattaa laitta ajoissa kuntoon ja olla itse päättämässä miten haluaa oman varallisuutensa siirtyvän perijöilleen yrityksen toiminta turvaten.