Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Johtaminen säännöin, pakoin vai esimerkein – Miten viitoitat tien?

Johtaminen säännöin, pakoin vai esimerkein - miten viitoitat tien

Kun vauva oppii konttaamisen kautta kävelemään, vanhempien elämässä alkaa mielenkiintoiset ajat. Seuraavat vuodet vierähtävät kaiken kiinnostavan piilottamisessa tai ainakin ylähyllylle nostamisessa. Lapsen pohjaton mielenkiinto kaikkea kosketeltavaa kohtaan on suorastaan ihailtavaa. Harmi että sitä voimakkaasti rajataan seuraavina vuosina muutamalla miljoonalla ”EI”-sanalla.

Jossain vaiheessa kun lapsen ymmärrys kehittyy, huomaat kuitenkin kohtaavasi vastakysymyksen ”miksi ei?”. Kiinnostus ja tahto ymmärtää asioita alkaa. Tässä vaiheessa tehdään sitten niitä kriittisiä valintoja lapsen ajattelun kehittämisessä. ”Koska minä sanon niin” on ehkä vaihtoehdoista kehnoimpia.

Vanhaan aikaan luettiin iltasatuja ennen nukkumaan menoa. Niihin sisältyy yleensä arvokas opetus, jolla on haluttu opettaa elämän periaatteita. Kiinnostavan tarinan kautta jää mieleen jotain korvaamattoman arvokasta. Korvaappa joskus iltasatu tilastoihin perustuvalla analyysilla elämästä ja katso, kuinka mielenkiinto häviää noin puolessatoista millisekunnissa.

Lapselle kannattaa siis sääntöjen sijaan tai vähintäänkin niiden perusteluina kertoa esimerkkejä ja tarinoita.

Teoreettisemmasta näkökulmasta katsottuna säännöt voidaan jakaa karkeasti kahdenlaiseen kategoriaan: kieltäviin ja pakottaviin. Kieltävät säännöt ovat kuin kylttejä laakson eri suunnissa sanoen ”Ei tänne”, ”Älä kulje tästä” ja ”Läpikulku kielletty”. Pakottava sääntö puolestaan on keskelle laaksoa aidattu suora tie, joka ei jätä vaihtoehtoja ja pakottaa kulkemaan tietyn kaavan mukaisesti.

Laakso on kuitenkin parhaimmillaan silloin, kun tunnet kyllä eri suunnat ja siellä olevat näkymät, mutta olet valinnut yhden suunnista kirkkaaksi tavoitteeksi. Silloin ei välitetä kylteistä tai aidoista, vaan kuljetaan päämäärän mukaisesti.

Kumpaa teidän yrityksessänne kuuluu enemmän, ”ei noin saa tehdä” vai ”näin pitää tehdä”? Pystytetäänkö teillä kymmeniä kylttejä ja rakennetaan aitoja, vai etsitäänkö esimerkkien kautta mahdollisuuksia ja oikeaa suuntaa? Rajoittaako johtaminen sinut muottiin vai inspiroiko se sinua eteenpäin?

Yrityksen arvojen tulisi olla inspiroivia ja toimintaa ohjaavia. Annan tässä välissä hieman aikaa sinulle etsiä ne teidän yrityksen arvot sieltä vuosikertomuksen kahdeksannelta sivulta, koska kukapa niitä nyt ulkoa muistaisi. Noniin, yrityksen arvot ovat siis tienviittoja polulla kohti päämäärää. Kuinka tarkasti yrityksenne arvot oikeasti inspiroivat toimintaa? Vai kuuluvatko ne samaan yleispätevään kategoriaan rehellisyyden, asiakaslähtöisyyden ja innovatiivisuuden kanssa?

Siellä laakson pohjalla olevan polun varressa nuo arvot olisivat ”Ruoho on vihreää”, ”Tämä on kyltti” ja ”Luonto on kaunista”. Sangen inspiroivaa.

Uudessa työpaikassa aloittavaa uutta työntekijää voidaan pitää joko uhkana säännöille tai mahdollisuutena muutokseen. Hän on uudessa työpaikassa lapsen asemassa. Mielenkiintoa ja näkemystä ei ole vielä rajattu kymmenillä kieltokylteillä ja aidoilla. Mutta jos yrityskulttuuri ja henkilöstön ilmapiiri sekä toimintamallit pyörivät rajoittavina tekijöinä, muuttuu näkemys hyvin nopeasti samaan harmaaseen massaan kuin kaikilla muillakin. Jälleen on menetetty yksi tuore näkökulma.

Kuka näistä sinä olet yrityksessänne?

  1. Kymmeniä kieltokylttejä laaksoon pystyttävä virkamies, joka on huolissaan sääntöjen rikkomisesta
  2. Vahvalla näkemyksellä varustettu rakennusinsinööri, joka rakennuttaa suuren ja vahvan, aidatun tien läpi laakson tismalleen haluamaansa suuntaan
  3. Keskellä laaksoa kivellä istuva viisas mies, joka tuntee jokaisen suunnan ja kertoo kysyvälle kullanarvoisia tarinoita päämäärän saavuttamiseen

Käytätkö ihmisten ohjaamisessa siis kieltoja, pakkoja vai esimerkkejä?

Longum iter est per praecepta, breve et efficax per exemplaSääntöjen tie on pitkä, esimerkkien lyhyt ja tehokas.

Ps. Tämä sama muuten pätee teini-ikäisen kasvattamiseenkin. Kokeile vaikka.

 

Henry_Vesin.jpg Kirjoittaja Henry Vesin on yrittäjyyden kynnykseltä vauhtia potkaissut nuori tarinankertoja. Sydäntä lähellä ovat valmentaminen, sisällöntuotanto ja tarinankerronta.

 

Muita kirjoituksia johtamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä:

Miten esittää luvut kiinnostavasti?