Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Näin johdat yrityksesi taloutta ja ennakoit tulevaa – 4 vinkkiä

Talousjohtaminen on suosittu aihe lehtien ja somen palstoilla, mutta yllättävän harva yritysjohtaja silti hyödyntää sen mahdollisuuksia omassa toiminnassaan.

Isommissa yrityksissä johtajat luottavat vankasti omaan taloushallinto-osastoon, ehkä välillä liikaakin. Aina päätöksenteon tueksi ei tule riittävän ajantasaista, oikeaa ja selkeästi tulkittua tietoa.

Talousjohtaminen on ensisijaisesti tulevaisuuden johtamista kannattavuus ja kehitysnäkymät huomioiden. Menneisyyteen ei talousjohdon kannattaisi liiaksi keskittyä. Sille kukaan meistä ei voi enää mitään. Keskity siis vaikuttamaan tulevaan, vaikkapa näiden vinkkien avulla:

1. Varmista, että lukujen tulkinta johtaa päätöksentekoon

Uskaltaisin väittää, että useat toimitusjohtajat osaavat kyllä tulkita lukuja, mutta heillä ei välttämättä ole tarvittavaa tietämystä tiedon jalostamisesta tulevaisuuden ennusteisiin, joiden pohjalta tehdä päätöksiä. Itse lohdutan toimitusjohtajia kertomalla, ettei heidän tarvitsekaan kaikkea itse ostata. Kannattaa panostaa talousasioissa kumppaniin, joka keskittyy menneisyyden sijaan yrityksen tulevaisuuden turvaamiseen yhdessä yritysjohdon kanssa.

2. Hyödynnä nykyaikaisia järjestelmiä talousjohtamisessa

Nykyaikaisissa taloushallinnon ohjelmissa on erinomaiset raportointiominaisuudet. Ennustettavuutta voidaan tehdä eteenpäin varsin näppärästi ja raportoinnin voi tuottaa itse niin halutessaan.

Yhä useampi yritys keskittääkin kirjanpidon yhteen sähköiseen järjestelmään. Jos et vielä näin tee, kannattaa ehdottomasti tutustua esimerkiksi Netvisoriin, Procountoriin tai Lemonsoft-toiminnanohjauksen hyödyntämiseen omassa taloushallinnossa osana liiketoiminnan kokonaisuuden hallintaa. Vaihtoehtoja on monia ja niistä löytyy varmasti sopiva ohjelma omaan tarpeeseen.

3. Valitse mittarit huolella ja hyödynnä ulkoistettuja palveluja viisaasti

Sitä saat mitä mittaat – eli tavoitteet kannattaa laatia yrityskohtaisesti siten, että ne oikeasti ohjaavat myös yritysjohdon päätöksentekoa ja ovat yksiselitteisesti mittavissa. Toteutunutta tasoa tulee myös seurata systemaattisesti.

Talouspäällikkö/controller-palveluja on mahdollista myös ulkoistaa, kunhan tietää mitä tilaa. Jos tilitoimisto tarjoaa vain lukujen tulkintaa ja seurantaa tuloslaskelma- tai tasepohjaisia tunnuslukujen perusteella, on syytä miettiä kumppania uudelleen. Tällaiset tunnusluvut saat itse suoraan järjestelmästä ja ne ohjaavat toimintaa menneisyyteen perustuvalla tiedolla. Sen sijaan asiakas- ja alakohtaisia mittareita, kuten mm. kuljetusalalla kustannukset / ajokilometri tai kaupan alalla keskiostos / asiakas, käyttämällä ohjaat toimintaasi huomattavasti paremmin.

4. Tunnista mittareihin vaikuttavat tekijät

Talousjohtamisen arvo mitataan varsinaisesti mittaristojen vaikuttavuuden arvioinnissa. On todella tärkeää tietää, miten kuhunkin mittariin voidaan vaikuttaa. Tätä tietoa me tuotamme asiakkaillemme jatkuvasti. Tiedon jalostamiseen, kokoamiseen ja havainnollistamiseen hyödynnämme Business Intelligencea eli BI-työkaluja.

Tutustu myös näihin blogeihimme:

Kannattavuuden kolme kovaa totuutta

Toimiva talousraportointi; vaadi ja vaali osaamista

 

Kirjoittaja Lea Sinivaara

Blogiteksti on julkaistu alunperin 21.5.2018 ja sitä on päivitetty 27.2.2020.