Toimiva talousraportointi – vaadi ja vaali osaamista
Palvelutuotannon johtajamme Sanna Vähäkömi valotti hyvin blogissaan yrityksen taloushallinnon hyötyjä, kun raportointi on oikeanlaista ja oikea-aikaista.
Nykyaikaiset digitaaliset ohjelmat ja palvelualttiit tilitoimistot tuottavat oikeaa ja reaaliaikaista raportointia numeerisesti ja graafisesti havainnollistaen yritysjohdon päätöksenteon tueksi. Mutta pelkkä raporttien tuottaminen ei auta, jos niitä ei lueta tai osata tulkita oikein.
Vaali ja kehitä omaa talouden osaamistasi
Moni perustaa yrityksen voidakseen tehdä juuri sitä mitä haluaa ja osaa kelloa katsomatta. Tämä peruste on toki se voimavara, millä yrittäjä jaksaa asiakkaitaan palvella ja mikä tuo elämään potkua ja mielihyvää. Kuitenkin on todettu, että talousasioiden opiskelu avaa aivan uuden näkökannan omaan päivittäiseen tekemiseen, ostojen suunnitteluun ja myynnin maksuaikojen lupaamiseen.
On yllättävää, miten simppeleillä perustiedoilla yritystä voi ohjata kannattavampaan suuntaan. On tärkeää ymmärtää taloushallinnon syy- ja seuraussuhteet. Jos ostat eurolla ja myyt kahdella, saat voittoa, mutta saatko sitä riittävästi kulukuorma huomioiden?
Monta kertaa olen kuullut, ettei tuloksen seurantaan, raporttien lukemiseen tai budjetointiin ole aikaa. Mutta voiko se ollakin niin, että sitä ei haluta tehdä, kun sitä ei osata?
Vaadi taloushallinnon kumppanilta enemmän
Palveluntuottajia kannattaa myös haastaa pidemmälle porautuvaan palveluun, vaatia henkilökohtaista talouden sparrausta, ohjeistusta ja neuvontaa. Jos teillä edelleen kirjanpitoa tehdään vain verottajaa tai pankin lainaosastoa varten, niin silloin ollaan vielä melko kaukana tuloksen suunnittelusta, pitkäjänteisestä kehittämisestä tai kannattavuuden seurannasta.
Olen itse aina ollut sitä mieltä, että maksetulle summalle pitää saada vastinetta, siis sellaista konkreettista hyötyä, josta olen valmis maksamaan. Tämä on haaste kaikessa palvelussa, niin kaupan kassalla kuin omassa yrityksessä. Pitkän urani aikana olen neuvonut eri alojen yrittäjiä suunnittelemaan käyttöpääoman riittävyyttä, tuloksen tasoa, investointien ajankohtaa ja keinoja pääoman riittävyyteen.
Kaikkea ei tässä elämässä voi ennakoida, mutta yrityksen tulevaisuuden voi suunnitella sillä hetkellä saatavissa olevan tiedon varaan.
Millaisesta raportoinnista kannattaa maksaa?
Oikeaan raportointiin kuuluu reaaliaikaisuus, tulo menon kohdalle -periaate ja jaksotusten laatiminen. Puhutaan siis välitilinpäätöstasoisesta raportoinnista siten, että siihen on otettu mukaan kaikki olennaiset liiketoiminnan tapahtumat tietyltä jaksolta. Jos tähän pakettiin liitetään vielä muutama helposti ymmärrettävä ja yrityksen näkökulmasta tulkittu sananen taloushallinnon asiantuntijan laatimana, ollaan jo oikealla tasolla.
Hyvä raportointi ei tule itsestään. Se edellyttää asiakkaan ja tilitoimiston yhteisesti käyttämiä sähköisiä järjestelmiä, läpinäkyvyyttä, selkokielisyyttä ja tiedon avointa jakamista. Jos saat jo tallaista palvelua, voin onnitella sinua, siitä kannattaa maksaa!
Muista hallita tietoa – ei toisinpäin
Älylaitteet ja tiedon skaalautuminen eri näyttöihin edesauttaa reaaliaikaista seurantaa niin myynnin kuin raportoinnin osalta. Tietoa kootaan eri lähteistä samalle sivulle siten, että monin tavoin kyetään havainnollistamaan eri seurantakohteita. Mutta tällä on myös varjopuolensa. Kuulin tänään radiosta, että digitaalisuus ja älylaitteet ovat luoneet kuplan, jolloin kuvitellaan, että meidän jokaisen on oltava tavoitettavissa aina ja kaikkialla.
Osaatko sinä irrottaa katseesi ja kätesi kännykästäsi edes joskus ja erityisesti lomasi aikana? Haastan sinut tänä kesänä kokeiluun, jossa olet päivittäin yhtäjaksoisesti ensin tunnin, sitten kaksi jne. katsomatta ja koskematta älylaitteeseesi, jos se ei soi. Pystyisitkö siihen?
Kirjoittaja Lea Sinivaara