Voiko verokarhun todellakin kesyttää?
Vuosi 2016 lähenee jo loppuaan, viimeinen kuukausi on alkanut ja on aika tehdä tilinpäätös tästä vuodesta ja viimeistään nyt suunnitella tulevaa. Verokarhua on yritetty kesyttää Veronmaksajain mukavilla mainoksilla ja videoklipeillä, mutta tulevat monet muutokset eivät sentään ihan näin leppoisaa kuvaa anna verottajasta tulevalle vuodelle.
Vielä kuitenkin ehdit ennen vuodenvaihdetta tehdä myös omaa verosuunnitteluasi ja erityisesti yrittäjäasemassa ollessasi. Kannattaa esim. miettiä pieninvestointien tarpeellisuudet tälle tilikaudelle ja oma palkkatasosi. Yleensä suositellaan, että osakeyhtiössä yrittäjän kannattaa maksattaa itselleen palkkaa riittävästi, sillä se vähentää yrityksen veronmaksupohjaa. Mitä on riittävästi? Toki se riippuu itse kunkin rahan tarpeesta, mutta sille on olemassa myös ihan laskennallinen määrä. Henkilöyhtiöissä ja yrittäjänä toimiessa koko tilikauden tulos jaetaan yrittäjille pääosin ansiotuloksi. Kannattaa siis miettiä yhtiömuodon muutosta osakeyhtiöksi, jos verotettavaa tulosta jää useampi kymppitonni viivan alle, sillä silloin hyvästä tuloksesta ei hyödy muut kuin verottaja
Tuleva vuosi 2017 tuo myös tulessaan melkoisen määrän veromuutoksia, joista on hyvä olla tietoinen jo tässä vaiheessa. Varsinkin oma-aloitteisten verojen (arvonlisävero ja työnantajasuoritukset) menettelyihin tulee paljon muutoksia. Verotili muuttuu OmaVeroksi, ilmoitusmenettely muuttuu, verojen maksamiseen, palauttamiseen ja perintään tulee paljon muutoksia. Samoin verottaja tulee helpottamaan verokausien muuttamiskäytäntöä. Uutuutena on 5 %:n yrittäjävähennys, kun tulos verotetaan luonnollisen henkilön tai kuolinpesän tulona (ei siis koske osakeyhtiöitä). Huomionarvoista on myös mahdollisuus arvonlisäveron maksuperusteiseen keräämiseen silloin, kun tilikauden liikevaihto jää alle 500.000,00 euron. Järkevää sikäli, sillä nythän yritykset ovat joutuneet tilittämään myynnistä aiheutuvan arvonlisäveron useimmiten ennen kuin ovat rahat asiakkaalta saaneet, varsinkin maksuehdon ollessa 30 pv tai enemmän. Vastaavasti ostolaskuista saatava arvonlisäveron vähennys on saatu pahimmoillaan liki kuukauden päästä laskun maksusta ja tämä on koetellut erityisesti pienten yritysten kassatilannetta. On tärkeää myös tiedostaa, että myös sanktioihin on tulossa muutoksia ja ne on hyvä tietää ajoissa, jos esim. maksuihin on tulossa myöhästymisiä.
Yhteenvetona verolakimuutoksia lukiessani oli hienoa huomata, että kun verottaja siirtyy vaiheittain käyttämään uutta tietojärjestelmäänsä, on sillä positiivista vaikutusta joiltakin osin myös meidän veronmaksajien velvoitteisiin.