Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Valmistaudu sukupolvenvaihdokseen ajoissa

Monissa yrityksissä lykätään sukupolvenvaihdoksen suunnittelua kovin pitkään, vaikka mahdollinen jatkaja saattaisikin olla jo tiedossa. Asia koetaan monin tavoin hankalaksi ja siten vaikeasti lähestyttäväksi, merkitseehän sukupolvenvaihdos siihen liittyvien taloudellisten näkökohtien lisäksi myös usein isoa elämänmuutosta niin luopuvalle kuin jatkavallekin taholle.

Selvää kuitenkin on, että sukupolvenvaihdos onnistuu sitä paremmin, mitä aikaisemmassa vaiheessa siihen ryhdytään valmistautumaan.

Kokonaisvaltainen suunnittelu tärkeää

Jokainen yritys ja siten myös jokainen sukupolvenvaihdos on erilainen, mutta tyypillisesti mietittäviksi tulevat yrityksen arvon määrittelyn ja omistuksen teknisen siirtämisen lisäksi ainakin rahoituksen järjestyminen, verotus, osaamisen siirtymisen varmistaminen sekä asiakas- ja muiden yhteistyösuhteiden pysyvyys. Perheomisteisissa yhtiöissä tulee huomioitavaksi lisäksi mahdollisten jatkajan sisarusten tasapuolinen kohtelu sekä luopujan eläketurvan varmistaminen. Luonnollisesti näiden kaikkien seikkojen suhteen saavutetaan sitä parempi lopputulos, mitä tietoisemmin, pitkäjänteisemmin ja suunnitelmallisemmin kutakin asiaa edistetään.

Yrityksen muokkaaminen ennen sukupolvenvaihdosta

Pitkään toimineeseen voitolliseen yritykseen saattaa olla kertynyt sellaista omaisuutta, jota yritys ei liiketoiminnassaan välttämättä tarvitse tai yritys omistaa toimitilansa, jotka kasvattavat yrityksen arvoa huomattavasti. Jatkajan näkökulmasta tällainen liiketoiminnalle ei-välttämätön omaisuus on negatiivinen seikka, joka nostaa ostajan tarvitseman rahoituksen määrää eli kustannuksia ja riskiä. Huolellisella etukäteissuunnittelulla yrityksen tasetta on kuitenkin mahdollista keventää tällaisesta liiketoiminnan näkökulmasta tarpeettomasta omaisuudesta ennen yrityksen siirtoa jatkajalle. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi toteuttamalla jakautuminen tai omien osakkeiden hankinta tms. järjestely. Esimerkiksi jakautuminen vie itsessään käytännössä aikaa noin puoli vuotta ja usein järjestelyyn haetaan ennen siihen ryhtymistä vielä järjestelyn verokohtelun varmistamiseksi etukäteen verohallinnolta ennakkotieto, jonka saaminen kestää myös useita kuukausia. Pelkkä yrityksen muokkaaminen luovutuskuntoon saattaakin siis helposti viedä miltei vuoden.

Sukupolvenvaihdoshuojennusten edellytysten varmistaminen

Verolainsäädäntöömme sisältyy varsin hyvät sukupolvenvaihdoshuojennukset. Tietyissä tilanteissa yrityksestä saatava kauppahinta voi olla myyjälle kokonaan verovapaa. Vastikkeettomasti toteutetuissa järjestelyissä puolestaan maksuunpantavaa lahjaveroa ei välttämättä määrätä käyvän arvon perusteella vaan lahjaverotuksen pohjaksi otetaan 40 % verotuspäätökseltä ilmenevästä vertailuarvosta. Lisäksi maksuunpantavalle lahjaveron osalle on mahdollista saada jopa kymmenen vuotta korotonta maksuaikaa. Näille molemmille sukupolvenvaihdoshuojennuksille on kuitenkin säädetty edellytykset, joiden kaikkien tulee huojennuksen saamiseksi täyttyä. Koska nämä verohuojennukset ovat euromääräisesti merkittäviä, kannattaa sukupolvenvaihdosjärjestely suunnitella toteutettavaksi siten, että kaikki edellytykset varmuudella täyttyvät. Myös tämän seikan varmistamiseksi on usein syytä hakea etukäteen verohallinnolta ennakkotieto.

Minna Markkula

Lakimies, VT

010 3372 040

 

Kirjoittaja Minna Markkula on ollut yli 15 vuoden ajan mukana toteuttamassa lukuisien erityyppisten yritysten sukupolvenvaihdosjärjestelyitä. Minna ja koko muu TietoAkselin asiantuntijajoukko ovat tukenasi ja tarjoavat kokonaisvaltaista tukea aina sukupolvenvaihdoksen suunnittelusta sen oikea-aikaiseen toteutukseen.


Ota rohkeasti yhteyttä, autamme mielellämme!

Soita 010 3472 898 Lähetä sähköpostia