Jäännösveron korko nousee – riittävän ennakon maksu kannattaa
Kalenterivuoden vaihtuminen toi mukanaan muutoksia verotuksessa käytettäviin korkoihin. Muutokset saattavat vaikuttaa ristiriitaisilta, sillä osa koroista laskee ja osa nousee vuodelle 2025. Termien kanssa onkin syytä olla tarkkana.
Peruskorko laskee
Valtiovarainministeriö vahvistaa peruskoron kesä- ja joulukuussa seuraavaksi puoleksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Peruskorko määräytyy vahvistamista edeltävien kolmen kalenterikuukauden aikana julkaistujen 12 kuukauden Euribor-korkojen keskiarvon mukaisesti, pyöristettynä lähimpään prosenttiyksikön neljäsosaan. Peruskorko on 1.7.2024 alkaen ollut 3,75 prosenttia. Valtiovarainministeriö on vahvistanut peruskoroksi 2,75 prosenttia vuoden 2025 tammi-kesäkuulle. Peruskorko määrittelee muun muassa sen, minkä suuruista korkoa on vähintään maksettava osakaslainasta.
Jäännösveron korko nousee
Erilaisen määräytymistapansa vuoksi markkinakorkojen muutoksiin hitaammin reagoiva jäännösveron korko sen sijaan nousee vuodelle 2025. Huojennettu viivästyskorko nousee 6 prosentista 6,5 prosenttiin. Huojennettua viivästyskorkoa maksetaan jäännösverosta ja lisäennakosta niiden eräpäivään saakka. Vastaavasti myös veronpalautuksille maksettava hyvityskorko nousee 2 prosentista 2,5 prosenttiin.
Eräpäivän jälkeen maksettavasta verosta ei enää selviä huojennetulla viivästyskorolla, vaan tällöin tulee maksettavaksi varsinainen viivästyskorko. Perintöveron viivästyskorko nousee 7,5 prosentista 8 prosenttiin ja muiden verolajien viivästyskorko 11 prosentista 11,5 prosenttiin. Yleiseen korkotasoon nähden verotuksen korot ovat näin ollen kiistatta varsin korkeita.
Korotonta maksuaikaa verolle on yksi kuukausi tilikauden päättymisestä
Huojennetun viivästyskoron voi välttää kokonaan maksamalla lopullisen veron ja maksettujen ennakoiden erotuksen suuruisen lisäennakon viimeistään kuukauden kuluessa verovuoden päättymisestä lukien. Mikäli siis tilikausi päättyy 31.12.2024 ennakkoveroa voi täydentää vuoden 2025 tammikuun ajan maksamalla lisäennakkoa ja välttyä näin joko kokonaan tai osittain huojennetun viivästyskoron määräämiseltä. Yritysten ohella tämä aikaraja koskee myös yksityishenkilöitä ja on hyvä tiedostaa, mikäli on saanut esim. suuria luovutusvoittoja.
Lisäennakko on ennakko, jolla voi täydentää ennakonpidätystä tai ennakkoveroa verovuoden päättymisen jälkeen. Lisäennakkoa voi tarvittaessa hakea useaan kertaan verotuksen päättymiseen asti. Huojennetun viivästyskoron määrää voi siis alentaa maksamalla lisäennakkoa verotuksen päättymiseen saakka, mikäli kaikkea tarvittavaa lisäennakkoa ei ole kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä maksettu. Verovuoden aikana ei voi maksaa lisäennakkoa, vaan silloin täytyy hakea muutosta ennakkoveroon.
Kaikkien sellaisten yhteisöjen, joiden tilikausi on kalenterivuosi, kannattaakin nyt tammikuussa 2025 tarkistaa ennakkoverojen riittävyys 6,5 %:n huojennetulta viivästyskorolta välttymiseksi.
Minna Markkula
Lakimies, VT
010 3372 040
Ota yhteyttä! Neuvomme mielellämme niin tarpeettomien korkojen välttämisessä kuin muissakin verotukseen liittyvissä kysymyksissä.